: : Kengkawan Maya Cik Firus : :

Sunday, December 18, 2011

Sunday, December 11, 2011

.: Ombak Rindu :.

Assalamualaikum

selamat hari ahad
ape plan korang hari ni?? tak kuar mane2 ke??
cik firus tak kuar mane2 kot
kawan2 cik firus nak pegi tengok OMBAK RINDU malam nanti
cik firus tak pegi la sebab bajet kureng
lagi pun cik firus da pegi tengok hari tu dengan adik2 cik firus


korang da pegi tengok OMBAK RINDU??
sape2 yang gila novel macam cik firus WAJIB pegi tengok
cerita ni sangat2 best
tak rugi langsung kalo pegi tengok
cik firus pegi tengok pada hari ke-2 tayangan iaitu 2/12/2011
cik firus tengok kat KLCC sebab guna kupon movieholic yang YADAM menang contest
so free jela tengok cerita ni
tengok harga kat tiket kat bawah tu "RM0.00"


 kupon ni boleh tukar tuk dapatkan tiket kat mane2 TGV CINEMA
TGV yang paling senang nak pegi KLCC la
so back to OMBAK RINDU
cik firus bercadang nak pegi tengok  hari pertama tayangan tapi tak jadi sebab YADAM still demam
so tengok la pada hari ke-2 tayangan
cik firus sangat bertuah hari tu sebab ade surprise dalam panggung

***situasi dalam panggung***
cik firus masuk dalam panggung yang gelap gelita tu then cari seat
dalam 5 - 10 minit camtu panggung still gelap
kat screen pun tak kuar pape lagi
sambil tunggu cerita nak start cik firus borak2 dengan adik2 cik firus sambil makan popcorn
tetiba panggung jadi terang benderang
pelik jap cik firus kenapa tiba2 bukak lampu
ade artis nak datang ke?? takkan la kot..
sekali cik firus dengar suara orang bagi salam
nak tau  sape?? sila scroll ke bawah yer
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
"assalamualaikum...."




omg!! BRONT PALARAE tengah berdiri kat depan
then dye berkata-kata lagi 
"i just drop by here..saya nak ucapkan terima kasih sebab sokong cerita ni.."
lepas tu baru la sume orang dalam panggung tu terjerit-jerit
yela masa BRONT baru masuk tu sume orang terkedu..terdiam je sume termasuk la cik firus
sempat jugak la snap pic BRONT 2 3 keping
ekceli b4 masuk panggung cik firus da ternampak BRONT tapi dye tak terus masuk dalam TGV
lepas BRONT kuar baru la cerita start
then cik firus pun tengok la cerita tu dengan penuh penghayatan
tapi takde la sampai nanges2 bagai
hati kering kot..hehehe


poster besar OMBAK RINDU ni pun cik firus sempat snap kat LRT MASJID JAMEK je
tak sempat nak snap kat KLCC
pape pun cerita ni memang best :)
sape yang belom tengok cepat2 la pegi tengok

Friday, December 9, 2011

.: MENTOS baru :.

Assalamualaikum

selamat hari jumaat
cik firus nak update blog ni jap b4 start discussion group start pukul 9 nanti
korang makan tak gula-gula MENTOS??
MENTOS is 1 of my peberet gula-gula
time kecik2 dulu cik firus suka makan yang perasa buah-buahan
tapi da besar2 ni cik firus suka makan yang rasa pedas
aritu cik firus pegi koperasi kolej tuk beli MENTOS yang biasa cik firus beli tapi ada yang baru


biasanya cik firus beli MENTOS AIR ACTION yang macam dalam gambar tu
tapi cik firus gatal nak beli perasa yang baru
nak try la konon

ni la MENTOS yang baru tu
kat dalam tu ada 4 perasa tapi sume rasa pedas la
tapi yang membuatkan cik firus kecewa bagi cik firus rasa dye tak pedas langsung
memang tak best
lepas ni memang cik firus tak nak beli dah yang ni
lepas je abes MENTOS ni cik firus terus beli balik MENTOS AIR ACTION baru la puas hati cik firus
sebab rasanya sangat2 menepati citarasa cik firus
cik firus tak tau la korang suka MENTOS yang mana satu
citarasa kan lain2
ok la selamat enjoy cerita baru kat TV3 pukul 9 nanti :)

Wednesday, November 30, 2011

.: Kena Tag :.

Assalamualaikum

selamat malam sume
arini cik firus kena tag dari cik pia
da lama cik firus tak kena tag
ok la cik firus nak jawab soklan tag ni

1. Tokoh pemimpin yang paling dikagumi.
Tunku Abdul Rahman sebab beliau ialah BAPA KEMERDEKAAN

2. SPM. tahun bila? result apa? sekolah mana?
SPM tahun 2007. result biasa2 je. sek. men. keb. ajil

3. Destinasi percutian yang diimpi2kan.
Paris & Venice...ntah bile la boleh p sana..p time honeymoon best :)

4. Penyakit paling tak tercapai akalmu korang penah dengar.
ntah la..tak alert pulak pasal ni..hehehe

5. Benda paling bangang korang penah beli.
sume benda yang ok je..kalo benda bangang cik firus tak beli sebab membazir je

6. Korang down. nak bunuh diri. apa kaedah paling menarik korang akan gunakan?
cik firus memang penah down tapi takde sampai pikir nak bunuh diri..tu gila namanya.. kalo cik firus down cik firus nangis dulu lepas tu baru tenangkan diri..baca novel ke tengok citer kelakar ke

7. Terperangkap dalam lif. siapa yang korang harap sesangat ada sekali dalam lif tu?
alhamdulillah setakat ni tak penah terperangkap dalam lif.. kalo terjadi cik firus harap ada orang yang baik dalam lif tu

8. Pengalaman paling memalukan.
terjatuh lepas lintas jalan time nak p kolej sampai terkoyak seluar.

9. Hadiah besday yang korang teringin sangat2 tapi tak penah dapat.
cik firus tak penah dapat adiah novel..cik firus paling suka kalo dapat adiah besday teddy bear, coklat n novel

10. Apa no akaun dan pin no kad ATM korang? ha ha...... bley tak tanya soalan ni?
R.A.H.S.I.A
bahaya betol soklan ni

11. Lelaki cerah ka lelaki gelap? lelaki gagah ka lelaki hensem?
cik firus nak lelaki yang sedap mata memandang n baik hati..tu je

sekian sahaja tag dari cik pia

Tuesday, November 29, 2011

.: Budu :.

Assalamualaikum

selamat malam sume
cik firus tengah bengang sebenarnya ni sebab tak dapat tengok citer CINTA ELYSA
tengah2 bengang tu tetiba ingat balik kat budu
dari siang tadi dah teringin nak makan budu tapi nak cari kat kl ni susah la
korang tau tak budu tu ape?? penah dengar ke tak??
orang terengganu n kelantan kalo tak tau budu tu ape memang nak kena buang negeri la gamaknya


ni ha cik firus da tempek gambar budu kat sini
alamak terliur la pulak
budu ni sedap kalo dimakan dengan bawang yang dimayang, perah limau nipis or limau kasturi n cili padi macam gambar kat bawah ni
perrrgghhhh memang terangkat abessss


ade sape2 tau nak cari budu kat mana kat area kl ni???
kalo ade yang baik hati sponsor la budu tu kat cik firus yer :)

.: Morning :.

Assalamualaikum


gud morning everybody
ceria2 selalu
selamat menjalankan tugas korang penuh semangat
maklum la lama sangat cuti so arini baru start keje or masuk kuliah balik kan
ekceli class cik firus arini 12pm so sempat la on9 kejap sambil tengok citer korea
sambil tu tunggu si yadam datang
dye cakap dye da on the way
ok la hepy2 selalu :)

Saturday, November 26, 2011

.: Jawatan Baru :.

Assalamualaikum

selamat hari sabtu sume
korang tak kuar jalan2 ke ari ni??
cik firus tak pegi mana2 pun sebab tengahari tadi tunggu uncle cik firus hantar barang adik cik firus
tapi tak tau la kot2 lepas ni kaki cik firus rasa nak jalan2..hehe
pejam celik pejam celik da seminggu class cik firus start
bermulanya sem baru ni cik firus pun dapat jugak jawatan baru yang tak penah disandang b4 dis
ari selasa lepas cik firus dilantik menjadi bendahari kelas tuk subjek audit
jawatan bendahari ni disandang 2 orang..sorang lagi housemate cik firus iaitu cik deeyaa
memang cik firus tak sangka kena pegang jawatan bendahari
jawatan ni lecturer sendiri yang lantik so no objection
kalo nak tunggu sape yang volunteer memang takde la jawabnya
semalam pulak dalam class accounting cik firus dilantik menjadi ketua kelas
yang ni lagi2 la tak sangka
seumur hidup cik firus tak penah jadi ketua kelas
lecturer tanya semalam sape nak jadi ketua kelas tapi takde orang yang jawab
tetiba sorang kawan cik firus ni sebut nama cik firus
cik firus terus tunjuk penumbuk kat kawan cik firus tu tapi dye boleh tersengih je
then lecturer pun setuju la lantik cik firus jadi ketua kelas
berat tau tanggungjawab jadi ketua kelas ni
cik firus takut tak dapat jalankan tanggungjawab dengan baik je
tapi yang bestnya jadi ketua kelas ni cik firus akan dapat nota free daripada lecturer
semalam cik firus dapat free pastyear questions daripada lecturer
orang lain kalo nak kena photostat daripada cik firus
jimat la duit cik firus tuk nota seterusnya lepas ni..hehehe
so lepas ni kalo lecturer korang offer ape2 jawatan korang sambar je terus ok
mane tau boleh jadi macam cik firus :)

Wednesday, November 23, 2011

.: 2 + 2 = ???? :.

Assalamualaikum

ape cer blogger2 ari ni?? sihat sume??
cik firus sihat2 jer
ari ni da masuk ari ke-4 masuk class
mood blaja not 100% lagi sebab da sebulan lebih cuti
sekarang ni tengah kumpul mood blaja
kelmarin cik firus masuk class tuk subjek "dot dot dot"
lecturer ni cakap dye tak suke membebel tapi semalam lame jugak dye "ceramah"
cik firus n the geng tadah telinga jela sebab 1st class dye kan n tak penah blaja dengan lecturer ni b4 dis
time lecturer tu "ceramah" dye cakap 2 + 2 is not 4 but it could be 6 or 7 or 8 n bla bla bla
bagi korang 2 + 2 sama dengan brape?? cik firus rase 2 + 2 sama dengan 4
agaknya lecturer cik firus ni terlalu kreatif n genius kot
kan best lecturer cik firus ni jadi cikgu matematik time skolah dulu sebab bila jawab 2 + 2 = 6 mesti dye bagi betol..hahaha
 motif lecturer cik firus cakap camtu???
motifnya dye suruh kitorang berfikir secara kreatif, cari alternative lain n berfikir diluar kotak tuk lakukan sesuatu
bukannya berfikir secara straight to the point, takde alternative n berfikir dalam kotak je
kalo camtu korang tau tak macam mane nak bagi 2 + 2 = 6 or 7 or 8????


Saturday, November 19, 2011

.: I'm Back :.

Assalamualaikum


ape kabar agaknye blog cik firus ni??
harap2 sihatlah yer wahai blog ku
dekat 2 bulan lebih jugak cik firus tak update blog ni
maklum la takde masa nak menaip
malam ni baru datang semangat nak menaip
cik firus nak story sikit ni biarla orang lain dah tau pun
cik firus nak story pasal tiket LRT sekarang
sekarang ni kalo nak naik LRT tak guna tiket dah tapi guna token
ingat funfair je ke ade token LRT pun ade tau
ni ha gambar token LRT tu


time nak beli tadi terkial2 jugak tapi nasib baik ade sorang kakak ni tolong ajar
lepas tu cik firus terus excited nak try sendiri
cik firus memang excited sikit kalo bab2 guna vending machine ni :)
lepas ni nak naik LRT tiap2 hari la..hehehe
ok tu jela story hari ni
esok kita sambung story yang lain pulak yer

Tuesday, September 6, 2011

.: Rezeki :.

Assalamualaikum..

selamat petang sume..ceria2 selalu
hari ni hari selasa iaitu hari pertama cik firus melangkahkan kaki ke kolej setelah lebih kurang seminggu bercuti raya
orang lain semalam lagi dah start class balik tapi cik firus start class balik hari ni sebab lecturer cik firus bagi cuti semalam
kan best sume lecturer baik cam lecturer cik firus yang sorang tu..hihihi
so pagi tadi macam malas gile nak pergi class..yela da lame bercuti so agak susah nak kembalikan mood belajar tu
kuatkan jugak semangat pagi tadi tuk pegi class walaupun lambat bangun setengah jam daripada biasa..hihihi
dengan semangat yang baru berputik tu cik firus pun bersiap ala kadar tuk ke class
hari ni pegi class pakai t-shirt n seluar je..tu pun tak bergosok..malas gile nak gosok tapi nasib baik tak nampak sangat pakaian cik firus tak bergosok..tak senonoh kan anak dara sorang ni??
cik firus masuk class lecturer da masuk da pun
lecturer tu tak marah pun sebab lecturer tu sporting..ala lambat 5 minit je :)
tak ramai sangat yang datang class hari ni
so start la belajar macam biasa..subject accounting tu
da abes 1st class terus kena masuk 2nd class
2nd class ni la berat hati sikit nak masuk sebab cik firus tak siapkan homework
da risau da takut kena marah..hati pulak berbelah bagi nak masuk class ke tak
last2 masuk jugak sebab final da nak dekat
2nd class ni subject finance
tunggu dalam 5 10 minit camtu lecturer pun masuk
da cuak da ni takut lecturer tanya pasal homework
skali lecturer cakap hari ni belajar chapter baru n tak sebut langsung pasal homework
fuhhh bapak lega
dengan gembiranya cik firus bukak buku tuk belajar chapter baru
dalam hati "selamat aku hari ni.."
then belajar la macam biasa sampai la abes waktu
part ni yang paling best..nak tau kenapa??
time kitorang sume tengah kemas2 bag tu lecturer bagi duit raya n cik firus orang pertama dapat :)
hepy gile kitorang
meh sini nak show off sikit duit raya tu


ni la duit nyer walaupun RM5 je..kau ade??? hahaha
thanks miss bagi duit raya kat kitorang
rugi la sape yang tak datang class tadi
ni la dinamakan rezeki!!!!

Monday, September 5, 2011

.: 27, 28 & 29 Ramadhan :.

Assalamualaikum

sebelum tu cik firus nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN
ekceli dah lame cik firus tak update blog ni
dah bersawang agaknya
entry kali ni cik firus nak update 3 hari b4 ramadhan berlalu

27 RAMADHAN

27 ramadhan lepas berbuka cik firus & yadam bergerak ke stesen bas tuk pulang ke terengganu
sume housemates cik firus da balik time tu..tinggal cik firus je
lepas berbuka & solat maghrib terus cik firus n yadam menuju ke stesen lrt pandan jaya

dari lrt pandan jaya menuju ke lrt pwtc then menuju ke hentian bas putra

pose jap sementara tunggu tren sampai

yadam wif her luggage

me n small bag..ekceli my luggage ade kat sebelah tu tapi tak nampak

time ni dah pukul 11.30 camtu kat RnR Temerloh or Gambang
cik firus x sure la :)

ni la bas yang kitorang naik

kitorang sampai rumah dalam pukul 3.40 pagi camtu
sampai je rumah kitorang terus terjah budak kecik

lena betol budak kecik ni tido
kitorang kejut 2 3 kali tak bangun2 jugak
last2 dia bangun sendiri..hehehe
lepas tu kitorang sume bersahur terus sebab da pukul 4
at last dapat jugak rasa masakan mama :)

28 RAMADHAN

aktiviti pada 28 ramadhan ialah bungkus ketupat palas n buat kuih raya

sarung ketupat palas

nasi pulut yang bakal dibungkus tuk dijadikan ketupat palas

papa wif his ketupat palas

yadam wif her ketupat palas
cik firus tak buat sebab tak pandai bungkus..cik firus dah try tapi tak menjadi
so cik firus buat kuih raya jela..cik firus takde bakat la bab2 bungkus ketupat ni

ni la rupa ketupat palas yang dah siap dibungkus

jom kite layan pulak menu bukak pose 28 ramadhan

ikan talapia bakar

tom yam 

pecal jantung pisang

tembikai

onde-onde

kenyang betol makan sebab sume tu peberet cik firus

29 RAMADHAN

aktiviti last day pose tak lain tak bukan iaitu bakar lemang
bakar kat mane?? opkos la kat rumah nenek cik firus tapi tahun ni kat rumah baru

along n makcik tengah usha kelapa kat belakang rumah lama nenek
nasib baik ade kelapa n daun pisang lagi tuk kitorang
hamba allah mane ntah datang ambik kelapa n daun pisang tak gitau..hangin satu badan jap

makcik tengah kait daun pisang..kait ke??? ape2 jela

akhirnya dapat daun pisang :)
tugasku susun n kira daun pisang

papa nak ikat kelapa

wow my spek bertukar jadi color hitam..kau ade???

along tunjuk bakat

sesi memotong n memasukkan daun pisang ke dalam buluh

daun pisang ni kena jemur jap kasi layu sikit
daun pisang ni tuk buat pulut panggang

tetibe pulak budak gemok ni menyelit kat sini 

mama perah santan tuk buat lemang

papa tunjuk bakat hidupkan api

cik firus tunjukkan bakat isi beras pulut dalam buluh
jangan ingat isi beras pulut ni senang tau..nak isi beras pulut ni kite kena bajet tau
kalo terlebih beras pulut jawabnye tak masak la lemang
alhamdulillah sume lemang masak
opkos la masak sebab nenek cik firus monitor kitorang..huhu

buluh kosong


da siap isi beras pulut dalam buluh ape lagi posing la kitorang
cik firus n kazen asyik berposing je..yadam pulak terpaksa jadi photographer kitorang..hihi

nenek cik firus susun lemang
api dah nyala so ape lagi bakar time!!!

mama mesin kelapa
kelapa tak cukup la pulak

my kazen pulak mesin kelapa
cik firus memang sangat TAK BERBAKAT bab2 mesin kelapa

turn papa pulak mesin kelapa
gilir2 mesin sebab kelapa banyak sangat

tak tau nak buat ape dah so main snap je pic ape2 pun
korang layan jela














pic lemang yang dah masak takde sebab cik firus lupe nak snap

sekian sahaja aktiviti cik firus n family pada 3 hari b4 ramadhan berakhir